Ribut Solar Letupan Matahari Mungkin Mengenai Bumi Dalam 10 Tahun Akan Datang

Sumber: ilunimasi.com

Oleh Namri Sidek pada 15 Nov 2017
Pada 250 tahun dahulu dalam tahun 1770, selama hampir 2 minggu langit di beberapa bahagian di Asia bertukar menjadi seolah api yang marak. Mereka yang menyaksikan fenomena ganjil itu merekodkan kejadian tersebut namun rekodnya hilang. Fenomena tersebut yang selama ini dipercayai berlaku hanya selama dua hari bermula pada 16 September hingga 18 Spetember 1770 kini dibuktikan telah berlaku lebih daripada 9 hari, meliputi kawasan yang lebih besar jaraknya berbanding sangkaan awal selama ini.
 
Sekumpulan pengkaji Jepun diketuai Professor Hisashi Hayakawa dari Universiti Osaka telah menemui rekod-rekod sejarah bagi tempoh September 1770 hingga Oktober 1770, dalam bentuk rekod-rekod rasmi kerajaan dan catatan orang ramai. Menggunakan bahan baru ini, mereka berjaya merungkaikan kisah sebenar tentang fenomena ini yang melanda Jepun dan negara-negara berdekatan.

Penemuan mereka membuktikan ribut solar yang berlaku pada 1770 itu merupakan ribut solar paling panjang dan terhebat pernah berlaku di bumi, jika dibandingkan dengan satu lagi ribut solar yang pernah berlaku pada 1859 bergelar Carrington Event.

Dianggarkan kekuatan ribut solar pada ketika itu melebihi 10-12% lebih kuat berbanding ribut solar Carrington pada 1859, yang selama ini disangkakan paling buruk pernah terjadi di bumi. Masyarakat bumi pada ketika itu bernasib baik, kehidupan mereka belum bergantung kepada elektrik. Jika tidak, bencana yang lebih buruk akan berlaku.

Carrington Event berlaku hanya selama 2 hari  mengakibatkan kerosakan pada pada sistem telegraf di Eropah dan Amerika Utara, selain mengakibatkan ada di antara operator telegraf mengalami kejutan elektrik dan ada litar yang menyala sendiri tanpa dihidupkan. Apa akan berlaku jika ribut solar sekuat ribut 1770 berlaku pada tahun 2017?

Pengkaji NASA sejak dulu kerap memberikan amaran berkenaan kesan cuaca angkasa dan kesan buruknya ke atas bumi. Risiko yang bakal kita tanggung akibat ribut solar ketika ini amat berbeza dengan apa yang pernah berlaku dalam tahun 1770 dan 1859 kerana elektrik sudah menjadi sebahagian daripada keperluan kita.

Menurut Professor Hayakawa, jika bumi mengalami ribut solar dalam tempoh yang panjang ketika ini, orang ramai akan menghadapi kerosakan disebabkan oleh gelombang magnet yang timbul yang mampu merosakkan banyak peralatan elektrik. Gelombang magnetik ini akan menyebabkan kerosakan pada sistem komunikasi, pendedahan radioaktif pada pesawat, kerosakan sistem GPS dan sebagainya.

Pasukan tentera udara Amerika Syarikat juga mempunyai unit khas mengkaji kewujudan pancaran solar dari matahari bagi memastikan tidak ada penerbangan dilakukan sekiranya pancaran solar mengenai bumi kerana ini akan menyebabkan peralatan penerbangan terjejas.

Menurut satu kajian yang diadakan pada tahun 2008, andai ribut solar sekuat Carrington Event berlaku pada zaman moden, mereka menganggarkan kerosakan berjumlah $2 trillion (RM8.3 trillion) perlu ditanggung. Menurut Professor Hayakawa, ribut solar yang berlaku pada tahun 1770 di Asia yang kini dibuktikan berlaku lebih panjang pasti memberikan impak negatif yang lebih besar pada masyarakat dunia dengan jumlah kerugian lebih besar.

Buat pengetahuan anda, penduduk bumi sebenarnya bernasib baik kerana pada 23 Julai 2012, ribut solar yang sama kuatnya dengan Carrington Event dianggarkan berlaku. Namun letusan daripada matahari tidak terpancar terus ke bumi seperti yang berlaku semasa Carrington Event, kerana pusingan gas di matahari terlambat selama 9 hari. Jika letusan itu berlaku 9 hari lebih awal ketika kedudukan punca letusan dengan bumi selari, entah apalah yang akan berlaku.

Hanya sedikit kesan letusan itu mengenai orbit bumi dengan datanya berjaya dikutip oleh peranti Solar Terrestrial Relations Observatory atau STEREO ciptaan NASA, yang membuktikan gelombang itu mempunyai kekuatan antara yang terkuat jika dibandingkan dengan mana-mana ribut solar yang pernah berlaku setakat ini.

Menurut anggaran, jika ribut solar benar-benar menimpa bumi pada tahun 2012, kerosakan yang perlu ditanggung oleh negara Amerika Syarikat sahaja dianggarkan sekitar $0.6 trillion hingga $2.6 trillion akibat kerosakan pada sistem komunikasi.

Seorang professor bernama Ying D. Liu dari badan pengkaji angkasa China pula menambah, tempoh yang diperlukan bagi memulihkan kesemua fasiliti yang rosak akan mengambil masa 4 ke 10 tahun jika letusan 2012 mengenai tepat ke bumi.

Setakat ini belum ada penjelasan saintifik bagaimana angin yang membawa gelombang letusan itu dicipta oleh permukaan matahari. Dikhabarkan pada tahun hadapan, NASA dan European Space Agency akan melancarkan prob khas untuk mengkaji permukaan matahari dan mengenal pasti bagaimana hendak meramal fenomena ini supaya penduduk bumi lebih bersedia.

Kami tidak mahu menakutkan anda, tetapi kami perlu beritahu anda satu berita.

Menurut kajian tahun 2012 oleh seorang pakar fizik bernama Pete Riley dari Predictive Science Inc, menggunakan data dan analisa daripada ribut solar yang pernah berlaku dalam tempoh 50 tahun sebelum ini, peluang ribut solar sekuat Carrington Event atau ribut solar 2012 tepat mengenai bumi dalam tempoh 10 tahun akan datang adalah 12%.

Masyarakat dunia diminta bersedia, tetapi persoalannya – bagaimana? Itu jawapan yang belum dapat kita jawab setakat ini.

Rujukan

Long Lasting Extreme Magnetic Storm Activities in 1770 Report

Asahi Shimbun